Gaziantep’in ilk ismi nedir?
Eskiden Ayıntap ve Aynitap olarak yazılmış, halk arasında ise Antep ve Entap olarak söylenmiştir. Gaziantep’te yetişmiş ünlü bilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni’ye göre, Gaziantep’in eski ve gerçek adı “Kala-ı Füsus”tur. “Kala-ı Füsus”, halka kale anlamına gelmektedir.
Gaziantep’in kökeni nedir?
Gaziantep ismi, “halka kale” anlamına gelen “Kala-ı Füsus”tan gelir. Başka bir rivayete göre, bu yerin halkına zulmeden Ayni adında kötü bir hükümdar varmış. Birçok uygunsuz şey yaptıktan sonra yaptıklarından pişman olmuş ve tövbe etmiş. Yerel halk, “Aynı şekilde tövbe etmiş” demiş.
Antep anlami ne?
Arapçada “parlak bahar” anlamına gelen Ayıntab, Ermeni kaynaklarında Anthapt olarak geçer. Gaziantep tarihçisi Bedrüddin AYNİ’ye göre Antep’in eski adı “Kala-i Füsus”tur. Kala-i Füsus “halka kale” anlamına gelir. Bedrüddin AYNİ’ye atfedilen rivayete göre burada kötü bir hakim varmış.
Gaziantep il olmadan önce nereye bağlıydı?
Gaziantep önce Edessa (Urfa) sancağına, sonra bir süre Maraş bölgesine bağlandı. Bölge 1150 yılında Haçlılardan kurtarılıp tekrar Anadolu Selçuklu devletine bağlandı.
Gaziantep Kürt ili mi?
Kentte yerli Türklerin yanı sıra, sanayi ve ticaret amacıyla güneydoğudaki kentlerden göç eden 450 bini aşkın Kürt de yaşıyor.
Gaziantep Türkleri hangi boydan?
Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyliler, Anadolu’nun Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşarlar. Kırıkkale Balışeyh ilçesi ve merkezinde yaşayan Pehlivanlı aşireti ise Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biridir.
Gaziantepliler Alevi midir?
Gaziantep’te Alevi-Bektaşi toplumu da dahil olmak üzere çok sayıda etnik kimlik bulunmaktadır.
Gaziantep’i kim fethetti?
1516 yılında Yavuz Sultan Selim komutasındaki Osmanlı ordusu Antep yöresine ulaştığında Antep halkı sevinçle karşılamıştır. Antep Kalesi’nin muhafızı olan Yunus Bey, 20 Ağustos 1516’da kalenin anahtarını bir törenle Osmanlı hükümdarına teslim etmiştir.
Antepte kim savaştı?
Antep Kuşatması, Kuva-yi Milliye ile Fransızlar arasında gerçekleşen ve Kuva-yi Milliye’nin on ay direnmesinin ardından, 9 Şubat 1921’de Fransızların şehri ele geçirmesiyle sonuçlanan kuşatmadır.
Antep nereden ayrıldı?
15 Ocak 1919’da Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. maddesi uyarınca İngilizler tarafından işgal edildi. İngilizler, Eylül 1919’da Musul bölgesindeki petrol kaynaklarını kontrol etmek için Fransızlarla yaptıkları bir anlaşma uyarınca Antep’i Fransızlara bıraktılar.
Gaziantep adını nereden alıyor?
2. Gaziantep’in Adı Yerliler tarafından Antep olarak adlandırılan şehrin resmi adı Aynitap-Ayıntap’tır. Ayıntap adının kökeni hakkında birçok farklı söylenti vardır (Güzelbey, 1987: 30). “1. Şehir adını burada hüküm süren Kral Ayni ve Kraliçe Tep’in adlarının birleşiminden almıştır.
Antep’te maydanoza ne denir?
Antep’te maydanoza “Bahdeniz” denir; Antep’ten taze bahçeler gelir, hepimize iyi gelir. 🧡 #Migros #Maydanoz.
Atatürk neden Antepe kayıtlı?
Karşılığında Gaziantep halkı, Ulu Önder’e kent meclisinden vatandaşlık teklifinde bulunmuş, Atatürk’ün de onayıyla merkeze bağlı Bey mahallesinin nüfusuna dâhil edilerek resmen Gaziantepli olmuş ve bu durum bizim için ayrı bir gurur kaynağı olarak tarihe geçmiştir.
Gaziantep Türkmen mi?
Diyarbakır ve çevresindeki Türkmenler, Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep, Musul ve Halep Türkmen hatlarına doğrudan bağlıdır. Bahsedilen bölgelerde yaşayan Türkmenlerin çoğunluğu Alevi’dir ve bu toplulukların büyük bir kısmı Hacı Bektaş’ı büyük liderleri olarak kabul eder.
Antebin hangi yemeği meşhur?
Dört mevsim ziyaret edilen bu şehirde, meşhur Gaziantep yemekleri sayesinde unutulmaz deneyimler yaşayabilirsiniz! 1. Beyran Çorbası… 2. Yuvalama. Yuvalama. … 3.Ali Nazik Kebabı Ali Nazik Kebabı … 5.Nohut Dürüm Nohut Dürüm … 6.Simit Kebabı Simit Kebabı … 8.İçli Köfte. … 9.Antep Lahmacunu. … 10.Firik PilavıDiğer öğeler…
Gaziantep Şahinbey ismini nereden almıştır?
Şahinbey, Gaziantep ilinin bir ilçesidir. 2023 nüfus verilerine göre, Gaziantep’in birinci ilçesi ve Esenyurt’tan sonra Türkiye’nin en kalabalık ikinci ilçesidir. İlçe, Antep savunmasında son derece yararlı olduğu kanıtlanan Şahin Bey’in anısına bu ismi almıştır.
Gaziantep’i kim fethetti?
1516 yılında Yavuz Sultan Selim komutasındaki Osmanlı ordusu Antep yöresine ulaştığında Antep halkı sevinçle karşılamıştır. Antep Kalesi’nin muhafızı olan Yunus Bey, 20 Ağustos 1516’da kalenin anahtarını bir törenle Osmanlı hükümdarına teslim etmiştir.
Antep’te maydanoza ne denir?
Antep’te maydanoza “Bahdeniz” denir; Antep’ten taze bahçeler gelir, hepimize iyi gelir. 🧡 #Migros #Maydanoz.
Gaziantep Gazi ismini nereden aldı?
Antep, kadın erkek, genç yaşlı, on bir ay boyunca yoksulluğa ve düşmana karşı vatan ve bayrak için savaştı, pes etmedi ve yetkisiz bir elin namusuna dokunmasına izin vermedi. Bu eşsiz mücadelenin sonucunda Antep’e “Gazi” unvanı verildi ve o zamandan bu yana 101 yıl geçti.