Ilık Türkçe kökenli mi?
sıcak – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe ve Türk-Türkçe ılı- fiilinden, Türk-Türkçe +Uk ekiyle türemiştir.
Yol Türkçe kökenli mi?
Yol kelimesi Eski Türkçedeki “yolak” (yol, patika) kelimesinden gelir. Muhtemelen “yürümek” anlamına gelen “yori-” kelimesiyle ilişkilidir.
Kelime Türkçe kökenli mi?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Nasıl kelimesi Türkçe kökenli midir?
like – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe ne ve Arapça aṣl أصل “soy” kelimesinin birleşimidir.
Avuç Türkçe kökenli mi?
Palm – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe adutça, “avuç” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe adut “avuç” kelimesinden Eski Türkçe eki +çA² ile türemiştir.
Yıldırım hangi dilde?
“Yıldırım” ismi Türk kökenli bir isimdir ve “hızlı ve güçlü” anlamına gelir. Ayrıca yıldırım veya yıldırım düşmesi anlamına da gelir.
Ben kelimesi Türkçe mi?
Eski Türkçedeki ben veya men kelimesinden türemiştir, “birinci tekil şahıs zamiri”. Orijinal biçimi muhtemelen ben olmasına rağmen, Oğuzca dışındaki Türk dillerinde son sesteki nazal sul’un etkisi nedeniyle men, meŋi, maŋa biçimleri tercih edilmiştir (Gerard Clauson, An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Century Turkish, s. 346).
Su Türkçe kökenli mi?
Türkçede su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv kelimelerinden gelir. Orijinal hali sub olan kelime 9. yüzyıldan itibaren suw’a dönüşmüştür. Son sesteki dudak sesi suvar-, süvar-, sıvı, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Orhun yazıtlarında bir kelime olarak kaydedilmiştir.
Sütyen ismi nereden gelir?
5- Sütyen: İlişkisi genel olarak açıklığa kavuşturulmamış olsa da, bu kelime “süt-meme” ilişkisini anımsatan bir yapıda kullanılıyor. Küçükken bu iç çamaşırının – isminden dolayı – sütün dış giysiye sızmasını önlemek için kullanıldığını düşündüğümü itiraf etmeliyim. Orijinal kökeni Fransızca “sous titen” (yani “aşağıdan tutmak”).
Limon Türkçe kökenli mi?
Etimoloji. Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsçada aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) kelimesinden türetilmiştir. Arapça kelime, aynı anlama gelen Sanskritçe nimbū (निम्बू) kelimesinden türemiştir.
Bakkal Türkçe mi?
Bakkal – Nisanyan Sözlük. Arapça baḳḳāl بقّال kelimesinden türemiştir, bu kelime “sebze satan kişi, manav, meyve bahçesi sahibi” anlamına gelen bḳl kökünden gelir.
Ceket Türkçe mi?
Ceket, erkekler ve kadınlar tarafından giyilen, genellikle önden düğmeli ve kalçaları örten kollu bir üsttür. Fransızca jaquette kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
Selam Türkçe mi?
Selam kelimesi, Arapçada “sağlam, eksiksiz, temiz” anlamına gelen “seleme” kökünden türemiştir. İbranice ve Aramice dillerinde de görülen bu kelime, aynı zamanda “barış, esenlik, temizlik ve rahatlık” anlamlarına da gelir.
Çincede Türk ne demek?
Çince “Tu-Kue” ismi, Türkçe “Türküt” veya “Türük” ismine eşdeğer olarak kullanılmıştır. Çoğul veya tekil olsun, bu isim Türkçe “Türk” ismine karşılık gelir ve Türklerden Çinlilere geçmiştir.
Öz Türkçe merhaba nasıl denir?
Buna göre Altay Türkçesinde “esen” kelimesi “1. esenlik, sağlık, afiyet, sağlıklı, 2. (selam) merhaba, esenlik, sağlıkta” anlamına gelmektedir. Şeklindedir. Ezendeş “selamlar”, ezendeş – “selamlar”, ezendeş – “sağlık, esenlik”, ezendeş- bolzın “selamlar” anlamına gelmektedir.
Yok Türkçe kökenli mi?
Çakmak (2013: 466), var sözcüğünün “Türk-Moğol fiilinden türemiş bir sıfat” olduğunu, yok sözcüğünün ise yo- fiilinden geldiğini belirtmiştir.
Ateş Türkçe kökenli mi?
Ateş, Türk kökenli bir isim olup güç, tutku, hareketlilik gibi anlamları içermektedir.
Eski Türkçede il ne demek?
Orhun yazıtlarında il kelimesinin kökü “ilig/illig”dir. “Toprak, vatan, devlet = hükümdar” anlamına gelen kelime Maniheist din mensupları tarafından kagan yerine kullanılır. Kutadgu Bilig’de sıklıkla “hükümdar” anlamında kullanılır.
Yardım Türkçe kökenli mi?
Makalede Türkçe yardım (